Ook binnen de Benelux houdt u best rekening met cultuurverschillen!

< Terug naar de blog Travel Style
De Benelux is een heuse melting pot… En ondanks de ogenschijnlijke overeenkomsten in de zakencultuur heeft elk van de drie landen toch ook bepaalde eigen(aardig)heden. Daar blindelings aan voorbijgaan zal mogelijk tot misverstanden leiden die zakelijk nadelig kunnen uitpakken!

De taal

Uiteraard is het onbegonnen werk om bij het aanboren van nieuwe markten telkens de taal onder de knie te krijgen. De bevolking van de Benelux is gelukkig vrij polyglot. Een voorbeeld? Bijna alle Nederlanders beheersen het Engels, bij uitstek de taal van het zakenleven. En de Luxemburgers spreken volgens een onderzoek van de Europese Commissie gemiddeld 3,6 talen! Door toch enkele woorden of beleefdheidsformules in de lokale taal te gebruiken geeft u echter blijk van belangstelling en creëert u een gevoel van vertrouwelijkheid met uw contactpersoon. Zeker het meertalige België apprecieert die openheid naar de taalgemeenschap in kwestie in hoge mate.

De werksfeer

In Luxemburg maken respect voor de protocollen, stiptheid en beleefdheid altijd een goede indruk. Privé- en beroepsleven houdt men er graag gescheiden. U doet dus maar beter niet te opvallend familiair en nadrukkelijk informeren naar het gezinsleven of andere persoonlijke details over een collega of zakenpartner hoeft al evenmin. Zonder te intiem te worden zullen Belgen en Nederlanders vaak iets ongedwongener en in een meer ontspannen sfeer met elkaar omgaan.

De hiërarchie

Belgen hebben doorgaans nogal wat respect voor de hiërarchie. Dat geldt ook in de traditionele Luxemburgse bedrijfscultuur waar de beslissingen over het algemeen top-down genomen worden. Nederlanders echter kijken daar misprijzend op neer. Daar zijn bedrijven en organisaties veelal horizontaal georganiseerd. De relaties tussen oversten en ondergeschikten zijn overwegend informeel en egalitair. Iedereen, ongeacht zijn functie, kan er zijn mening geven en dus mee beslissingen nemen. Buitenlandse managers kunnen een houding van superioriteit dus maar beter achterwege laten om aanvaard te worden! 

Algemeen gedrag

Luxemburgers geven meestal de voorkeur aan subtiliteit boven een vrijmoedigheid die er ongepast en zelfs onbeleefd kunnen overkomen. Ook de Belgen verkiezen vaak de dialoog en het compromis boven de rechtstreekse confrontatie. Het is echter niet omdat ze een openlijk ‘neen’ vermijden dat ze niet in stilte weerstand zouden kunnen bieden. De Nederlanders daarentegen zijn een stuk directer! Zij zullen zelden aarzelen om openlijk kritiek te uiten of zich tegen een beslissing te verzetten. Het is zinloos om hier aanstoot tegen te nemen. Recht voor zijn raap zijn is een uiting van eerlijkheid en efficiëntie: het hart op de tong, zeggen waar het op staat. Ook u als gesprekspartner hoeft er niet voor terug te deinzen. Een gewaarschuwd (zaken)man is er twee waard! 

Hiermee hebt u de nodige sleutels in handen om in de Benelux zakelijk geïntegreerd te raken… en om er goede zaken te doen.

Gepubliceerd door Gary op 29/10/2018 Copyright : © iStock

MOGELIJK OOK INTERESSANT VOOR U:

Hoe kunnen micro-ondernemingen en KMO’s hun zakenreizen optimaliseren?

Verplaatsingen van werknemers vertegenwoordigen een belangrijke uitgavenpost en een aanzienlijke uitdaging voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Is duurzamer zakenreizen mogelijk?

Duurzamere oplossingen hiervoor bestaan en we stellen er graag enkele aan u voor.

< Terug naar de blog Travel Style