Duitsland: de zakencultuur

Tussen de lokale cultuur en het internationale ontdek hoe u uw zakenrelaties onderhoud

< Terug naar de blog Travel Style
Volgens marktonderzoeksbureau IPK International is Duitsland de belangrijkste bestemming voor zakenreizen in Europa. Dit is te verklaren door de economische dynamiek, die onder meer blijkt uit het dichte MKB-netwerk van het land, het aandeel van Duitsland in innovatieve sectoren en het uiterst aantrekkelijke aanbod van beurzen en handelsevenementen.
Het land biedt dus mooie zakelijke perspectieven met zijn open houding tegenover de rest van de wereld, die niet per se ten koste gaat van de lokale culturele kenmerken.
Focus op de regels voor zakendoen die u zich eigen moet maken om geslaagde zakenrelaties tot stand te brengen.

Directe, ongekunstelde communicatie

Duitsers houden van eenvoudige en directe communicatie.
Het is dus relatief makkelijk om uw zakelijke doelen en wensen al bij het eerste gesprek op tafel te leggen. Bedenk ook dat communicatie vooral non-verbaal plaatsvindt, dus door houding, intonatie en gezichtsuitdrukking. Uit bepaalde experimenten door taalkundigen zou blijken dat maar 7% van een gesprek daadwerkelijk met woorden wordt gevoerd.
Wees u dus goed bewust van de gebaren die u maakt en controleer deze, dan hebt u een goede troef in handen. Wat betreft houding: blijf op een correcte afstand van uw gesprekspartner en maak vooral oogcontact. Sla ook een assertieve en bedachtzame toon aan waaruit uw vastberadenheid blijkt.

Een onmisbare sociale vaardigheid

Duitsers stellen een zeer professionele houding bij hun gesprekspartners op prijs. Wees zeer serieus en gefocust op het zakelijke onderwerp en bewaar humor voor later, als u elkaar wat beter kent. Het gaat erom dat u uw betrouwbaarheid en expertise laat zien.
Wees hoffelijk: luister naar de persoon die spreekt, onderbreek hem of haar niet en beantwoord vragen nauwkeurig en uitvoerig. De houding is uiterst belangrijk: geef blijk van diplomatie en probeer de gedachten op één lijn te krijgen. 

Gestructureerd en punctueel vergaderen

Op tijd zijn voor een afspraak is een voorwaarde voor een constructief gesprek, want punctualiteit is in Duitsland zeer belangrijk. Net zo zijn de Duitsers gewend de agenda van een vergadering exact te volgen, met een vaste timing voor elk gesprekspunt.
Als u de u toebedeelde tijd overschrijdt, zal men denken dat u de bespreking niet goed hebt voorbereid. Houd u dus aan de agenda, ook als dat wat geforceerd overkomt, en bewaar aanvullende onderwerpen voor een gaatje aan het eind van de vergadering als het echt belangrijk is, of voor een volgende bespreking. 

Een zeer internationale omgeving ondanks de regionale verschillen

Neem deze regels in acht, in het besef dat Duitsland een land is dat gewend is aan internationale contacten, met de buitenlanders die er wonen, de zakenreizigers en ook het grote aantal toeristen. Dit geldt voor elke deelstaat. En zoals de verschillende Duitse deelstaten onderling duidelijk cultureel van elkaar verschillen, heeft ook elke regio zijn eigen voorkeursbranche.

Het wordt zeker gewaardeerd wanneer u goed Duits spreekt, maar het Engels is ook een zeer gebruikelijke voertaal voor zakengesprekken.  

Gepubliceerd door Julie op 26/01/2018 Copyright : © Cecilie_Arcurs

MOGELIJK OOK INTERESSANT VOOR U:

Sporten en reizen: een gouden duo

Ontdek hoe u de ene na de andere zakelijke bespreking voert en toch in vorm blijft.

Hoe kunt u de uitgaven van uw werknemers beheren?

Wanneer een werknemer op zakenreis gaat, brengt dat allerlei kleine bijkomende kosten met zich mee. Hier vindt u enkele tools om deze te beheren.

Op reis gaan in het tijdperk van de chatbots

Bereidt u een zakenreis voor? Weg met die formulieren, treed binnen in het tijdperk van de bots!

< Terug naar de blog Travel Style