Human Ressources: hoe kunnen ‘road warriors’ blijvend gemotiveerd worden?

HR-tips om enthousiasme te creëren, en zo de toegevoegde waarde van de onderneming verhogen

< Terug naar de blog Travel Style
Synoniem van verovering, grenzen verleggen en zakelijk succes, is een zakenreis ook een bron van vermoeidheid en stress, wat van invloed kan zijn op de inzet van de zakenreiziger. Hoe te voorkomen dat uw teams afhaken, en weer op scherp gezet worden?   

De arbeidsmarkt is ingrijpend veranderd door de komst van generatie Y (geboren tussen 1980 en 1995) die de prioriteiten-cursor verplaatst heeft. Wat nu telt voor de werknemers van een bedrijf is niet zozeer het salaris (9%), maar of de baan interessant is (46%), een goed werk-privé balans (20%) en baanzekerheid (14%). In het geval van de zakenreiziger, is het reisbeleid ook een motivatiecriterium. Daar waar in het rapport “US Business Traveler & Travel Policy 2018” (Travelport), 83% van de ondervraagden aangaven zakenreizen leuk te vinden, en dit als een voordeel te zien, brengt een zakenreis ook veel vermoeidheid met zich mee, wat het enthousiasme behoorlijk kan indammen. 

Geen gemiddelde werknemer

Volgens een studie gepubliceerd door International SOS, stichting voor medische preventie en veiligheid, geven meer dan ⅓ van de zakenreizigers aan oververmoeid te zijn. Tijdens een zakenreis maken ze over het algemeen overuren, sporten minder, eten slechter of slapen slecht. Bij 45% van de reizigers is het stressniveau verhoogt, en 46% van de ondervraagden geeft toe meer alcohol te drinken. Om ieder risico van een burn-out of psychische gezondheidsproblemen te voorkomen (27% van de ondervraagden geeft aan depressief, angstig en gestrest te zijn), is begeleiding en preventie vanuit het bedrijf noodzakelijk. Markus Keller, manager internationale verkoop bij Accor, is één van deze ‘’road warriors’’, en ook hij raadt aan balans en een goede levenshygiëne te bewaren om de impact van het vele reizen te beperken.

Een reisbeleid gericht op de reiziger

Volgens Scott Gillespie, CEO van tClara LLC, een adviesbureau voor de zakenreisindustrie, hebben bedrijven er alle belang bij om hun reisbeleid te richten op de reiziger en niet op besparingen. De verplichting om Economy te reizen in plaats van Business, te verblijven in een minder comfortabel hotel...: dat kost allemaal minder, maar verhoogt ook het risico dat de werknemer het bedrijf verlaat voor een werkgever met een beter reisbeleid. Want 84% van de ‘""road warriors"" verklaren zeer geïnteresseerd te zijn in een baan bij een ander bedrijf als ze daar een beter reisbeleid hebben.

De onderneming tClara LLC heeft dus een methodologie toegepast, Trip Friction (R), om de stressmomenten van reizigers te meten. Want met de tijd zorgen deze stressmomenten voor demotivatie. Trip Friction ® gaat samen met aanbevelingen als: - Zeer vroege of late vluchten vermijden; - Bij het plannen van zakenreizen de weekenden vrijhouden, het moment bij uitstek om op te laden met familie; - Het inplannen van thuiswerkmomenten, of reisvrije weken enz.

Gepersonaliseerde reiservaringen bieden is tevens een middel om de motivatie te boosten, en de zakenreizigers tevreden te stellen.

Reizen met beleving
Zijn professionele horizon verbreden, klanten ontmoeten, nieuwe dingen leren… Er zijn vele goede redenen om een zakenreis te maken. Hier aan helpen herinneren kan enthousiasme opwekken om het belangrijkste doel te dienen: om de verkoop en winst van het bedrijf een boost geven.

Technologie inzetten voor een soepel verloop van de reis
Route-apps, online boekingen, alerts bij vertraging of annulering van vluchten… Alle moderne tools ter beschikking stellen aan de medewerkers, die het leven gemakkelijker, maar ook zijn zakenreis aangenamer maken en… motiveren.     

Communiceren om samen een doel na te streven

De beste manier om erachter te komen waarom de zakenreizigers van het bedrijf niet zo gemotiveerd meer zijn, is beter met ze te communiceren. Nog voordat onbegrip en onduidelijkheid gaat leiden tot onverschilligheid. Volgens de studie Traveler 360° uitgevoerd door American Express GBT, zijn het vaker Fransen (59 %) die klagen over onduidelijkheid dan Britten, Duitsers, Indiërs, Singaporezen of Amerikanen.
De zakenreiziger moet tevens na de reis gehoord worden. Volgens de Europese barometer EVP 2018, zou slechts 33% van de bedrijven zijn reisbeleid aanpassen naar gelang de ervaring van de reizigers. Meestal wordt ze niets gevraagd (43%), of wordt niets met hun feedback gedaan (24%) om het reisprogramma te verbeteren. Er kan moeilijk inzet van de zakenreizigers verwacht worden wanneer het bedrijfsbeleid zonder hun mening wordt opgesteld.

Goed luisteren naar zijn/haar medewerkers en de markt, lijkt de sleutel naar succes te zijn. De AFTM (Franse Vereniging voor Travel Management) op Frans en Europees niveau, of ACTE op internationaal niveau, organiseren regelmatig evenementen en bijeenkomsten. De gelegenheid om werkmethoden uit te wisselen, en te delen tussen professionals op gebied van zakenreizen.

Gepubliceerd door Thi bao op 09/05/2019 Copyright : © Svetikd

MOGELIJK OOK INTERESSANT VOOR U:

MKB: Travel manager, of TMC?

Wat is een goede, voordelige en rendabele oplossing voor kleine bedrijven om zakenreizen te beheren?

Welke zakenreiziger bent u?

Generatiekloof en profielverscheidenheid, stuk voor stuk factoren die geheel andere behoeften genereren. Hier enkele aanwijzingen om ze te herkennen.

Geheimen van een manager die voortdurend op zakenreis is

Interview met Markus Keller, een frequente zakenreiziger: hij stelt zijn dagelijks leven voor en geeft tips om de «zakenreis» uitdaging aan te gaan en efficiënt te blijven.

< Terug naar de blog Travel Style