Paspoort en visum: de laatste ontwikkelingen en balans opmaken

Wat zijn de laatste ontwikkelingen voor deze onmisbare documenten, waar zakenreizigers dagelijks mee te maken hebben?

< Terug naar de blog Travel Style
Paspoorten en visums, deze onmisbare documenten om de wereld rond te kunnen, zitten altijd in de tas van de zakenreiziger. Biometrisch paspoort, online visum of label, Brexit… We zetten de laatste nieuwtjes betreffende deze 2 reisdocumenten voor u op een rijtje. 

De biometrische controle, verkozen door 81 % van de zakenreizigers tegen 75 % van de toeristen, heeft ervoor gezorgd dat men minder tijd kwijt is op het vliegveld, dankzij de elektronische paspoorten die al ongeveer 15 jaar uitgegeven worden. Gecombineerd met automatische voorzieningen– registratiezuilen of het inchecken van bagage – zorgen deze doorgangen ervoor dat de wachttijden voor reizigers met 30 % verkort worden. De zakelijke klanten, vaak gehaast en geen fan van wachtrijen, hebben tevens toegang tot versnelde grenscontroles zoals de PARAFE (geautomatiseerde versnelde grensdoorgangen) in Frankrijk.

De nieuwe generatie paspoorten

Volgens digitaal beveiliger Gemalto – vorig jaar door Groot-Bretagne gekozen om Engelse staatsburgers te voorzien van elektronische paspoorten – zijn de belangrijkste trends voor 2017-2020 op gebied van reisdocumenten bijvoorbeeld datapagina’s met onvervalsbaar polycarbonaat. Dit is een extra laag op de pagina met persoonsgegevens, die voorzien is van een code. Mocht geprobeerd zijn om de foto op het paspoort te vervangen, dan is deze code niet meer te zien. Dit vermindert aanzienlijk de kans op fraude. Andere belangrijke trend: de opslag van gegevens uit de ePaspoort op een smartphone, wat een ware revolutie zal betekenen in het dagelijkse leven van een zakenreiziger. 

De top 10 van de krachtigste paspoorten

Maar naar gelang het land van herkomst kan niet even gemakkelijk de wereld over gereisd worden. Of de administratieve procedure gaat sneller, en zijn de kosten lager. De studie Nomad Passport Index, uitgevoerd door het consultantsbureau Nomad Capitalist, heeft voor 2018 een lijst met de beste paspoorten ter wereld opgesteld. Resultaat? De Luxemburgers hebben het sterkste paspoort met een score van 177 landen toegankelijk zonder visum, gevolgd door de Ieren, Zwitsers, Portugezen en Zweden. In deze top 5 (1) vinden we geen grote zakelijke bestemmingen als Engeland, China, Rusland of de Verenigde Staten. Spijtig genoeg voor deze landen zijn de procedures niet altijd eenvoudig, vooral als men langere tijd wil blijven. 

Wat is er nodig voor visumaanvragen

Het visum, noodzakelijk voor enkele landen en langere verblijven, is een extra administratieve last voor zakenreizigers of assistenten. Enkele landen proberen de procedures te vergemakkelijken met online aanvraagmogelijkheden, of een elektronische toestemming zoals ESTA om de Verenigde Staten binnen te komen, de eVisitor voor Australië, of de ETA voor Sri Lanka. Andere landen verlenen visums of labels naar gelang hun economische en/of politieke projecten. Zo heeft Frankrijk de Visa French Tech geïmplementeerd, operationeel in april 2019. Het doel hiervan is de procedures te vereenvoudigen om buitenlandse talenten en innoverende bedrijven (en niet alleen op technologisch gebied) te trekken, en te verleiden zich in Frankrijk te vestigen. En Japan heeft pas een wet goedgekeurd, die in april 2019 in werking treedt, voor nieuwe visums die buitenlandse werknemers in staat stelt om 5 jaar in het land te blijven. Dit als maatregel om het lage geboortecijfer, en het tekort aan arbeiders te compenseren. 

En Brexit?

Londen(2) is, volgens BCD Travel, op dit moment nog de belangrijkste bestemming voor Europese corporate reizen, maar zou het verlaten van de Europese Gemeenschap hier verandering in kunnen brengen? Wanneer er een handtekening onder het uittredingsakkoord gezet is, kunnen Britten nog 3 maanden zonder visum reizen door de Schengenlanden, en andere landen als Zwitserland, IJsland, Noorwegen enz…. En omgekeerd kunnen staatsburgers uit deze landen zonder visum naar Groot-Brittannië afreizen.

(1) Vervolg van de top 10; Italianen, Spanjaarden, Finnen, Denen, Duitsers. Onderaan de lijst: Libië, Yemen, Eritrea, Irak en Afghanistan.

(2) De stad Londen wordt gevolgd door Wenen, Amsterdam, Zurich en Parijs in Europa. Op wereldniveau staat New York bovenaan, gevolgd door Shanghai en Dubaï.  

Gepubliceerd door Thi bao op 18/06/2019 Copyright : © FatCamera

MOGELIJK OOK INTERESSANT VOOR U:

Welke zakenreiziger bent u?

Generatiekloof en profielverscheidenheid, stuk voor stuk factoren die geheel andere behoeften genereren. Hier enkele aanwijzingen om ze te herkennen.

4 originele manieren om door de Benelux te reizen

Luchttaxi, VIP-autocar, privé chauffeur, trein in businessmodus … De zaken staan niet bepaald stil wat professionele verplaatsingen betreft.

Biometrie en zakenreizen

Ontdek hoe biometrie zakenreizen kan veranderen en vereenvoudigen

< Terug naar de blog Travel Style