De lifestyle hotels: nieuw eldorado voor zakenreizen

Ontdek de strategieën van deze nieuwe hotels, die zich steeds vaker in een stedelijke omgeving vestigen om ook de buurtbewoners aan te trekken.

< Terug naar de blog Travel Style
Na de golf van boetiekhotels in de jaren 1990, worden de jaren 2010 overstroomt door een «lifestyle» aanbod die tegen de gevestigde orde van traditionele hotels ingaat. Hoe? Welke strategieën gebruiken deze hotels?

Sinds de oprichting heeft Airbnb een ware revolutie teweeggebracht in onze reisgewoonten. De toeristen zijn nu op zoek naar een unieke ervaring bij de bewoner, en het contact met de lokale bevolking. De hotelprofessionals hebben zich moeten aanpassen aan dit nieuwe hospitality-concept, en oplossingen moeten vinden om terrein te winnen op deze online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties. 

Strategie 1: een plek in het hart van de stad

Begin dit jaar, op 7 januari, is in de buurt van gare du Nord officieel de allereerste vestiging geopend van het merk 25Hours. Deze Duitse hotelketen (Accor heeft een belang van 30% in het kapitaal) heeft als belangrijkste kenmerk het sterke design, geïnspireerd door de stad waar ze zich vestigen. Zo zijn in 25Hours Terminus Nord de kamers ingericht met de felle kleuren van Afrika en Azië, ziet de receptie eruit als een Parijse krantenkiosk, kan in het restaurant Neni, Israëlisch, Roemeens en Spaans gegeten worden en groeit de Sape Bar uit tot de hotspot van nachtbrakers in de wijk.

De keten, in 2005 opgericht in Hamburg, heeft sindsdien zijn concept in 9 steden uitgerold, en wil graag in 2020 Florence en Dubaï veroveren. Net als de hotels van vroeger is de trend om zich in het centrum van de stad vestigen, zoals de keten 25 Hours. Dus de nieuwkomers in de hotelbranche geven de voorkeur aan trendy steden, waaruit ze hun inspiratie kunnen putten voor hun “look and feel”.  

Strategie 2: de ruimten in elkaar laten overlopen

De hotel- lobby en hal zijn geen ruimten meer waar men alleen maar komt om de kamersleutel te halen of te brengen. In de lifestyle hotels zijn er helemaal geen afscheidingen meer. Zoals «le Club» in de nieuwe keten Okko Hôtels; een ruimte die de hele dag door vrij toegankelijk is, met een open bar, de mogelijkheid iets lichts te eten, een bibliotheek, computers, een sauna, en een fitnesszaal. Net als een airport lounge of de open space van een start-up, kunnen gasten elkaar hier treffen om te werken, ontspannen, een hapje te eten of om ideeën uit te wisselen.

De lobby’s tot leven brengen is een goede manier om deze ruimte optimaal te rentabiliseren. Om dit te bereiken stellen hoteliers zelfs hun conciergediensten ter beschikking voor de buurtbewoners. Daar waar enkelen een conciergedienst bieden, gaat Accor nog verder met de lancering van de applicatie Accor Local, die een lijst geeft van alle hoteldiensten – restaurants, sport, wellness, beauty, recreatie – toegankelijk voor buurtbewoners.

Ook de hotelbars hebben de wind in de zeilen, en worden de hotspots van het lokale nachtleven. In samenwerking met sbe Entertainment Group, specialist op het gebied van catering, mixologie en entertainment, heeft Accor recent een nieuw luxe merk gelanceerd: The House of Originals. Deze bestaat nu uit de Sanderson en de St. Martins Lane in Londen, de 10 Karakoy in Istanbul, en de Shore Club in Miami Beach. Vijf andere hotels zijn in voorbereiding in topsteden als Dubaï, Londen en Parijs. Accor profiteert op deze manier van de vakkennis van sbe (dat 29 hotels, 180 restaurants, discotheken en bars omvat) voor een culinair- en cultureel aanbod, en de kunst van cocktails maken 

Strategie 3: coworking om in de omgeving op te gaan

Het onpersoonlijke business center aan het einde van de gang is nu verleden tijd; ook de werkruimten zijn levensruimten geworden waar gasten/zakenreizigers en buurtbewoners/zzp’ers elkaar treffen. Maar deze coworking spaces zitten niet in de genen van de nieuwe generatie lifestyle hotels, zoals de Nederlandse Citizen M, of de Franse Mama Shelter met de Mama Works.

Zelfs de traditionele ketens gaan overstag: Mercure en zijn Easywork; Holiday Inn en zijn Open Lobby; maar ook Crowne Plaza met de Plaza workspaces. En niet te vergeten de recente Bob Hotel van de groep Elegancia, waarvan de naam «Business on Board» betekent. Deze ligt op steenworp afstand van gare Montparnasse, en is uitgerust met verschillende werkruimten, waaronder een lobby en een bibliotheek. De groep Accor wil ook graag zijn co-working activiteit lanceren in 2019. Eerste etappe: de Wojo Corner Paris Montmartre van het merk Wojo – ex-Nextdoor en een samentrekking van «work» en «modjo».

Deze werkruimten maken het de hoteliers mogelijk om zichzelf te promoten op netwerken buiten de reisbranche. Een start-up, AirOffice, heeft in januari 2017 zelf een platform gelanceerd (https://www.airoffice.io/fr), om hotels en coworkers met elkaar in contact te brengen; hiermee hebben ze het concept “FreeWorking” uitgevonden.

Deze hotels, onderdeel van het buurtleven, waar accommodatie en coworking goed samengaat, staat in schril contrast met het “old school” zakenreizen. Ze voldoen aan de behoeften van een business traveller die een urban nomad geworden is, op zoek naar beleving en een levenstijl.    

Gepubliceerd door Thi bao op 12/11/2019 Copyright : © Accor

MOGELIJK OOK INTERESSANT VOOR U:

De 10 mooiste coworking werkplekken van Europa

Ontdek onze selectie van de mooiste coworking werkplekken van Europa voor een geslaagde zakenreis

Hotel dagkamer verblijven: een steeds populairdere oplossing

Onverwachts een vergadering? Opperste concentratie nodig? Even rust? Het aantal beschikbare hotelvoorzieningen voor ‘’day use’’ zijn in opkomst.

Zakenreis: vijf bijzondere hotels in Frankrijk

Een droomlocatie, uiterst comfortabele kamers, een unieke omgeving en eersteklas service: dit zijn echt heel bijzondere hotels

< Terug naar de blog Travel Style